Een POH is speciaal opgeleid voor hulp op een specifiek zorggebied.
U kunt bij de praktijkondersteuner Somatiek (POH-S) terecht voor:
- Controle/begeleiding Diabetes Mellitus
- Controle/begeleiding bloeddruk
- Controle/begeleiding COPD/astma
- Begeleiding Stoppen met roken
De huisarts zal jongeren <18 jaar, indien nodig, doorverwijzen naar de praktijkondersteuner Geestelijke GezondheidsZorg jeugd (POH-GGZ jeugd) voor:
- Psychische klachten jeugd
Omdat uw geestelijk welzijn ook effect heeft op uw lichamelijk welzijn en andersom, wil uw huisarts hier ook goede zorg voor geven. Veel patiënten vinden het prettig om ook eens goed hun verhaal te doen over diverse levensproblemen. Helaas zijn de huisartsen vrij beperkt in hun tijd om hier goed aandacht aan te geven. Ellen Gosseling is als POH-GGZ jeugd verbonden aan alle huisartsenpraktijken in de gemeente Brummen. Ze heeft ruime ervaring in de kinder- en jeugdpsychiatrie en de jeugdhulpverlening. Ook heeft ze kennis van het begeleiden van gezinnen, ouders en jongeren. Wanneer de problemen te complex zijn kan zij, desgewenst, doorverwijzen naar specialistische zorg (bijvoorbeeld een psychotherapeut of psycholoog).
De huisarts zal volwassenen, indien nodig, doorverwijzen naar de praktijkondersteuner Geestelijke Gezondheidszorg (POH-GGZ)
De POH-GGZ (praktijkondersteuner Geestelijke Gezondheidszorg)
De kern van werkzaamheden van de praktijkondersteuner GGZ is de zorg voor patiënten met psychische en psychosociale klachten in de huisartsenpraktijk. Heeft u psychische klachten en zit u niet lekker in uw vel, dan kun u uw verhaal kwijt bij de POH-GGZ. Deze probeert een zo goed mogelijk beeld te vormen van uw problemen en maakt vervolgens een inschatting van het soort hulp dat u nodig hebt. Afhankelijk van de klachten, kan de praktijkondersteuner zelf met u aan de slag gaan en een kort behandeltraject starten met enkele vervolggesprekken, of bijvoorbeeld doorverwijzen naar de ggz. De klachten waarmee u terecht kunt bij de POH-GGZ zijn divers, bijvoorbeeld spanning en stress, somberheid, angst, piekeren, rouw, verslaving, relatieproblemen en trauma’s. U kunt met uw huisarts overleggen of de POH-GGZ voor u helpend kan zijn. De kosten voor de zorg die door de POH-GGZ worden geleverd vallen onder de huisartsenzorg. Deze worden vergoed vanuit de basisverzekering en gaan niet van het eigen risico af.
De zorg die de POH-GGZ biedt bestaat uit vertrouwelijke gesprekken, waarin het verhelderen van het probleem en het onderzoeken van vervolgstappen besproken wordt. Belangrijk hierbij zijn de acties die u zelf kunt ondernemen om uw situatie te verbeteren, de POH-GGZ kan u hierbij begeleiden. Ook kan de POH-GGZ (preventief) informatie geven over psychische problemen en eventuele vervolgstappen. Aanvullend hierop is het mogelijk om gebruik te maken van een e-health programma, in overleg met de POH-GGZ.